Block
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Informatie over cursussen en trainingen

Als je een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte hebt, kun je baat hebben bij het volgen van een cursus of training om jezelf verder te ontwikkelen. Er zijn verschillende trainingen die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld een cursus time management als je het lastig vindt om te plannen of organiseren tijdens je studie. Of een faalangsttraining als je hier soms last van hebt als je moet presteren. Op onderwijsinstellingen worden dit soort trainingen soms aangeboden. Op deze pagina vind je ook tips en voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kan.

Wat je zelf kan doen

Het kan zijn dat je tijdens je studie tegen verschillende belemmeringen aanloopt. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden waarmee je zelf aan de slag kan. 

Landelijke regelingen

Onderwijsinstellingen zijn niet verplicht om cursussen of trainingen aan te bieden voor studenten met een ondersteuningsvraag. Onderwijsinstellingen zijn door de Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) wel verplicht om aanpassingen te doen als antwoord op een redelijke vraag. Zo’n aanpassing kan soms een speciale cursus of training zijn.

Regelingen op school

  • Wanneer je behoefte hebt aan een specifieke training of cursus, vraag dit dan na bij jouw onderwijsinstelling. 
  • Ook hebben sommige onderwijsinstellingen één of meerdere studentenpsychologen in dienst. Kijk eens of die je zouden kunnen helpen. Informeer bij je onderwijsinstelling over de mogelijkheden. 

Hieronder geven we voorbeelden van cursussen en trainingen die soms worden aangeboden op onderwijsinstellingen. Let op! Dit zijn voorbeelden. Het kan dus zo zijn dat jouw onderwijsinstelling deze cursussen niet aanbiedt of andere soorten cursussen aanbiedt. Het is natuurlijk wel mogelijk om op jouw school te vragen naar het cursus- en trainingsaanbod. 

Wat kan je onderwijsinstelling voor jou betekenen?

Neem altijd contact op met jouw onderwijsinstelling als je wilt bespreken welke trainingen bij jouw ondersteuningsbehoefte passen. Het is ook goed om de website van jouw onderwijsinstelling te bekijken.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn onderwijsinstelling?

Tips

Ruimte en studieplek

  • Vaste plaats: zorg voor een vaste, geschikte en aangepaste plaats in het leslokaal.
  • Opgeruimde werkplek: zorg thuis en op de campus voor een opgeruimde werkplek.
  • Studieplek: bedenk wat voor jou de beste plek is om te leren zonder afgeleid te worden. Vaak hebben de universiteits- en hogeschoolbibliotheken stilteruimtes waar je rustig kunt studeren.

Colleges volgen, leren & aantekeningen, opdrachten en werkstukken maken

  • Inhoud en vorm: vraag na wat de inhoud en vorm van de colleges of lessen zijn en bepaal (in overleg met de docent) waar je per se aanwezig moet zijn en welke je eventueel kunt overslaan.
  • Bespreek aandachtspunten die de communicatie voor jou verbeteren, zoals: aantekeningen vooraf, visuele ondersteuning, goede duidelijke feedback, extra ondersteuning van docent.
  • Studiemaatje: regel een studiemaatje bij wie je terecht kunt met vragen of met wie je samen kunt studeren.
  • Mindmap: maak een mindmap voor het studeren of het maken van een samenvatting of aantekeningen (dit kan op papier zijn of met gratis software op de computer).
  • Voortgangsgesprekken: spreek met je studiebegeleider voortgangsgesprekken in.
  • Ondersteuning bij werkstukken/opdrachten maken: vraag extra ondersteuning van de docent. Denk hierbij aan extra instructie en feedbackmomenten.
  • Presentatievaardigheden verbeteren: volg een training om je presentatievaardigheden te verbeteren. Vraag om informatie hierover aan je studiebegeleider.

Oefen je sociale vaardigheden

Oefen met regelmaat korte gesprekjes “small-talk” over bijvoorbeeld koetjes en kalfjes, ook op onverwachte momenten. In het dagelijks leven kan je veel baat hebben bij het kunnen voeren van simpele gesprekken, ook als ze niet direct over iets belangrijks gaan.

Ook de huisarts of de zorgverzekeraar biedt vaak hulp

Als je door een functiebeperking of belemmering minder goed kunt studeren kun je ook je huisarts of iemand anders die jou op dit gebied begeleidt om hulp vragen. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar dit vergoedt. Vraag dit na bij jouw zorgverzekering.

Hoe kom ik in contact met andere studenten met een ondersteuningsvraag?