
Informatie over het bindend studieadvies
Het bindend studieadvies (BSA) is een beslissing van je hogeschool of universiteit over je studievoortgang aan het einde van het eerste studiejaar. Dit advies kan positief (je mag doorgaan) of negatief (je moet stoppen) zijn. De onderwijsinstelling bepaalt zelf of het advies bindend is.
Regels voor het bindend studieadvies
Een BSA moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Je moet goede begeleiding krijgen van bijvoorbeeld een studiebegeleider of studentendecaan.
- Als je een risico loopt op een negatief BSA, moet je daar op tijd voor gewaarschuwd worden. Meestal gebeurt dit na het eerste semester.
- De onderwijsinstelling moet rekening houden met bijvoorbeeld een functiebeperking, bijzondere familieomstandigheden of een bestuursfunctie.
- Je hebt het recht om gehoord te worden en kunt bezwaar maken tegen een negatief BSA.
- Alle regels rondom het BSA staan in de OER van je opleiding.
Binnen de ‘Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)’ heeft het bindend studieadvies (BSA) een vaste plaats gekregen. Iedere student die een opleiding volgt aan een bekostigde hogeschool of universiteit krijgt aan het einde van het eerste studiejaar een studieadvies. De onderwijsinstelling kan zelf bepalen of dit advies bindend is.
Waar vind je meer informatie over het BSA?
- Websites van hogescholen en universiteiten hebben vaak een aparte pagina met informatie over het bindend studieadvies. Zoek hiernaar op de website van jouw onderwijsinstelling.
- Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het bindend studieadvies (BSA).
- Kijk ook op de website van de Vereniging van hogescholen of de website van de Universiteiten van Nederland voor up-to-date informatie over het bindend studieadvies.
Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.
Wanneer krijg je een BSA?
Een bindend studieadvies (BSA) is een advies dat je aan het einde van je eerste studiejaar krijgt. Dit advies is gebaseerd op het aantal studiepunten dat je hebt gehaald.
Geef aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart!
- Je school moet rekeninghouden met jouw ondersteuningsbehoefte. Hiervoor is het belangrijk om jouw ondersteuningsbehoefte, meteen zodra je belemmeringen op school ervaart, te melden. Achteraf, bijvoorbeeld als duidelijk is geworden dat jij je Bindend Studieadvies (BSA) niet hebt gehaald, is het namelijk moeilijker om uitzonderingen te maken.
- Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het BSA of de aanwezigheidsplicht.
- Het is belangrijk dat je informatie deelt, ook als er dingen veranderen. Zo kunnen jullie samen blijven bespreken hoe jij zo goed mogelijk kunt studeren. Je opleiding krijgt zo ook de kans om jou te (blijven) helpen.
Hoeveel studiepunten heb je nodig voor een positief BSA?
In je eerste studiejaar moet je een minimum aantal studiepunten (EC) behalen om een positief bindend studieadvies (BSA) te krijgen. Dit aantal verschilt per onderwijsinstelling en opleiding. Bij sommige instellingen ligt de grens op 36 EC, terwijl andere 45, 52 of zelfs 60 EC eisen. Check dus goed wat voor jouw opleiding geldt voordat je begint. Behaal je het vereiste aantal punten, dan mag je door naar het volgende studiejaar met een positief BSA.
Een volledig studiejaar bestaat uit 60 EC. Een hbo-bachelor heeft in totaal 240 EC en duurt vier jaar. Een wo-bachelor duurt drie jaar en omvat 180 EC. Voor een masteropleiding geldt: een eenjarige master heeft 60 EC, een tweejarige master 120 EC. Je moet je bachelor volledig afronden voordat je aan een master kunt beginnen.
Vanaf studiejaar 2025-2026 kunnen de BSA-regels veranderen
Deze verandering kan invloed hebben op het aantal studiepunten dat je moet halen voor een positief BSA. Als het voorstel doorgaat, hoef je als eerstejaars vanaf 2025-2026 maar 30 studiepunten te halen om door te mogen naar het tweede jaar. Het BSA in je eerste studiejaar gaat dus omlaag. Dit nieuwe aantal punten is bedoeld om de druk wat te verlagen en je meer tijd te geven om te wennen aan je nieuwe leven als student. Je moet echter tegen het einde van het tweede jaar wel 60 punten verzameld hebben. Je spreidt dus de druk over twee jaar uit. Lees hier meer over de mogelijke veranderingen van het BSA.
Wanneer krijg je een negatief BSA?
Je krijgt een negatief BSA als je studieresultaten onvoldoende zijn en de opleiding inschat dat je het diploma niet gaat halen.
Belangrijk:
- Langzamer studeren of extra ondersteuning nodig hebben is géén reden voor een negatief BSA.
- Als je een functiebeperking of ondersteuningsvraag hebt, moet de opleiding hiermee rekening houden. Zorg ervoor dat je dit tijdig meldt bij je studiebegeleider.
Hoe maak je bezwaar tegen een negatief BSA?
Ben je het niet eens met je BSA of ontevreden over je studiebegeleiding? Dit kun je doen:
- Dien een klacht in bij je onderwijsinstelling. De procedure hiervoor staat in het studentenstatuut.
- Maak bezwaar tegen het BSA als je vindt dat je persoonlijke omstandigheden onvoldoende zijn meegenomen.
- Raadpleeg de medezeggenschapsraad als je vragen hebt over het beleid van je onderwijsinstelling.
Twijfel je over je BSA? Dit kun je doen!
Denk je dat je een negatief bindend studieadvies (BSA) krijgt? Je kunt dit voorkomen door je vóór 1 februari uit te schrijven. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor je studie bent ingeschreven. Meer informatie over de voorwaarden van de 1-februariregeling vind je op de website van DUO.
Schrijf je je vóór 1 februari uit? Dan krijg je geen negatief BSA en kun je volgend jaar eventueel dezelfde studie opnieuw proberen. Maar is dat wel de beste keuze? Je bent tenslotte niet zonder reden gestopt. Misschien past een andere studie beter bij je. Overleg altijd met je studieloopbaancoach, studentzaken of een decaan om te bepalen wat in jouw situatie verstandig is.