Informatie over studievertraging en studieschuld
Heb je door een functiebeperking studievertraging opgelopen, moest je hierdoor stoppen met je studie, of kun je het studiegeld niet terugbetalen omdat je je studie niet hebt afgerond? Er zijn financiële regelingen die je kunnen ondersteunen, afhankelijk van jouw situatie en ondersteuningsbehoefte. Op deze pagina vind je meer informatie.
Studievertraging
Loop je studievertraging op of verwacht je dit te gaan oplopen? Dan is het goed om dit zo snel mogelijk door te geven aan je studentendecaan of studieadviseur. Zij kunnen dan met jou bespreken wat er gebeurt als je studievertraging oploopt en kunnen je helpen met een aanvraag voor de Voorziening prestatiebeurs van DUO.
Wanneer je studievertraging oploopt door je beperking of je moet hierdoor zelfs helemaal stoppen met je studie, dan zijn er vanuit DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) financiële regelingen mogelijk via de Voorziening prestatiebeurs. Het aanvragen van de voorziening prestatiebeurs gaat via de decaan of studiebegeleider, zij beoordelen samen met DUO of een student aan de voorwaarden voldoet. Een voorbeeld hiervan is dat je bij DUO 1 jaar verlenging kan aanvragen van je prestatiebeurs. Daarnaast, als je onder het leenstelsel valt, kan ook (een deel van) je lening kwijtgescholden worden als je je diploma niet binnen 10 jaar behaalt als gevolg van de bijzondere omstandigheid. Opgesomd is er het volgende mogelijk vanuit DUO:
- Verlenging van de prestatiebeurs
- Verlenging van de diplomatermijn
- Omzetting van de prestatiebeurs in een gift
- Nieuwe aanspraak op studiefinanciering
Let op! Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan de beschreven financiële regelingen. DUO beoordeelt uiteindelijk of jij voldoet aan deze voorwaarden. Kijk voor alle mogelijkheden en uitleg hierover op de website van DUO.
Het is ook goed om te weten dat de aanvraag voor de Voorziening prestatiebeurs via je studentendecaan of studieadviseur loopt. Neem daarom eerst contact op met deze persoon van jouw onderwijsinstelling als je aanspraak wilt maken op de Voorziening prestatiebeurs.
- Stoppen in je eerste studiejaar. Wanneer je studievertraging oploopt door je beperking en je moet hierdoor zelfs helemaal stoppen met je studie, dan zijn er vanuit DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) financiële regelingen mogelijk.
Studieschuld
Heb je een studieschuld of moet je een levenlanglerenkrediet terugbetalen? Het kan soms best wat vragen oproepen. Daarom hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet:
- Geen directe aflossing na je studie: Je hebt eerst een aanloopfase van 2 jaar, waarin je nog niet hoeft terug te betalen.
- Rente over je schuld: Het rentepercentage wordt elke 5 jaar vastgezet. Check jouw percentage en rentevaste periode via Mijn DUO.
- Aflossen: Na de aanloopfase (of direct bij een levenlanglerenkrediet) start de aflosfase. Afhankelijk van de regels heb je 15 of 35 jaar om af te lossen.
- Maandbedrag op maat: DUO kijkt naar je inkomen en berekent een maandbedrag dat past bij jouw draagkracht.
- Flexibele terugbetaling: Meer betalen mag altijd en vaak kun je zelf de manier van terugbetalen kiezen.
Wil je meer weten of een inschatting maken van je maandbedrag? Bezoek de website van DUO.
De normale regeling met het niet terug kunnen betalen van studieschuld is dat het maandbedrag zou kunnen worden aangepast of een betaalpauze zou kunnen aangevraagd (een periode waarin er niet hoeft te worden betaald) of een kwijtschelding zou kunnen worden aangevraagd.
Kwijtschelding
Volgens de huidige richtlijnen is kwijtschelding op medische gronden alleen mogelijk in zeer uitzonderlijke situaties, zoals bij
- ernstige verstandelijke beperkingen
- terminale ziektes
- of vergelijkbare ernstige medische omstandigheden.
Kijk voor meer informatie hierover op de website van DUO.
Studentenondersteuningsfonds
Je kan mogelijk een vergoeding van je onderwijsinstelling krijgen als je met een goede reden vertraging oploopt. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent, zwanger bent geworden of een functiebeperking hebt. Via onderstaande link lees je hierover meer.
Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.
Tips
Voor elke regeling geldt dat er strikte voorwaarden gelden om hier aanspraak op te maken. Check dus van elke financiële regeling de originele bron en vraag je onderwijsinstelling waar mogelijk om hulp!
Lees hier de tips die jou ook kunnen helpen voor meer studiesucces.
Organisaties en tools
Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte en ook hulpmiddelen. Bekijk de mogelijkheden!