Problemen bij het volgen van colleges en het maken van tentamens
Als je problemen hebt met het volgen van onderwijs of bij het maken van toetsen of tentamens kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een beperking of chronische ziekte, of een andere ondersteuningsbehoefte. Je kan hierdoor te weinig tijd hebben voor het volgen van onderwijs of voor het leren voor je toets of tentamen. Het kan ook zijn dat je zonder hulpmiddelen de les moeilijk kunt volgen of geen (praktijk)toetsen of tentamens kunt maken. Het is dan heel lastig wanneer je docent geen rekening houdt met jouw beperking. Dit alles kan jouw studieprestaties beïnvloeden.
Dit heb ik (mogelijk) nodig
Ondersteuning en voorzieningen bij het volgen van colleges en het maken van tentamens
Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie aan de hogeschool of universiteit. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw onderwijsinstelling biedt extra ondersteuning. Als student met een ondersteuningsvraag heb je mogelijk het volgende nodig:
- Begeleiding & advies. Er zijn verschillende personen op je onderwijsinstelling die je kunnen helpen als je problemen ervaart met toetsing of onderwijs. Het is goed om in gesprek te gaan met de studentendecaan als je belemmeringen ervaart tijdens je studie. De studentendecaan kan samen met jou kijken welke voorzieningen jij nodig hebt.
- Onderwijs- en toetshulpmiddelen. Je kan hulpmiddelen nodig hebben voor het volgen van lessen of het maken van toetsen als je een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte hebt. Je kan bijvoorbeeld denken aan extra tijd bij examens, het gebruiken van lees- en spraaksoftware, het gebruik van een laptop of een prikkelarme ruimte. Er zijn verschillende hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken.
- Aangepaste toetsen. Soms kun je extra tijd krijgen voor je tentamen, toets of andere opdracht. Ook zijn er extra hulpmiddelen mogelijk.
Bekijk ook de andere voorzieningen, aanpassingen of regelingen die jou misschien kunnen helpen.
Vrij onderwijsprogramma Wetenschappelijk onderwijs
Als student in het wetenschappelijk onderwijs kun je volgens WHW Artikel. 7.3j gebruikmaken van een vrij onderwijsprogramma om zelf een programma samen te stellen uit de onderwijseenheden die door een instelling aangeboden worden, waaraan vervolgens een examen verbonden is.
Tips
Lees hier de tips die jou kunnen helpen voor meer studiesucces.
Organisaties en tools
Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte en ook hulpmiddelen. Bekijk de mogelijkheden!
Ervaringen
- Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
- Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsbehoefte. Een inspiratiebron met tips, tops en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact.